Gimliho web „foggy point” - programování, php, outdoor, o ničem...Skip to main content.

April GameShuffle 2005

Je 31. 3. 2005 okolo 17:00 a já přemýšlím, co vyvedu na své online hře zítra za aprílový žertík. Loni jsem nastavil direction: rtl; na veškerý obsah. Takže se hráči chtě nechtě museli vžít do role arabů.

Opakovaný vtip není vtipem, a bylo tedy zapotřebí udělat něco nového. Napadl mě barevně inverzní CSS styl, ale díky tomu, že hra podporuje volitelný vzhled, bych musel zinverznit nejméně 3 styly. Nakonec mě napadla věc, kterou loni udělaly portály centrum.cz a atlas.cz - vzájemné prolinkování serverů. Tj. po přístupu na atlas.cz mě to přesměrovalo na centrum.cz a naopak. Idea byla na světě, teď už zbývalo jen sehnat někoho, kdo do toho půjde se mnou. Musela to být tatktéž online hra a s alespo? stejně početnou hráčskou komunitou.

Napsal jsem tedy Happzovi z Duny (http://www.dunaonline.com) a ten se nápadu hned chytil. Navrhl mi, že by bylo dobré sehnat ještě někoho, aby přesměrovávání bylo zajímavější. Netrvalo dlouho a už jsme se sešli na IRC 3 - já za hru Insect world, Happz za Dunu a The zero za Cold war. Bylo potřeba domluvit podrobnosti.

Finální verze zněla: Každá z her bude po přístupu na úvodní stránku přesměrovávat na jednu náhodně zvolenou z těch zbývajících. Aby se to nezacyklilo, cílovou adresou bude subdoména "april". Každý z nás tedy prolinkoval, nebo naklonoval hru do patřičného adresáře a vznikly tak plně funkční kopie. (http://april.iw.cz, http://april.dunaonline.com, http://april.coldwar-game.net)

Pro redirect posloužil jednoduchý scriptík. (autor: The Zero)
<?php

/*
Apríl game shuffle 2005
IW copy
*/

//seznam adres
$adr=array(
'http://april.dunaonline.com',
'http://april.coldwar-game.net'
);

header('Location: '.$adr[mt_rand(0, count($adr)-1)]);

?>

Půlnoc se kvapem přiblížila a s jejím úderem jsme přepsali staré indexy v rootech webů výše uvedeným redirect scriptem. A nastalo 24 hodin, nejprve překvapaní, pak stresu, když hráč potřeboval odehrát a marně se pokoušel dostat do hry a nakonec jen pohodového přístupu na nové subdomény.

Jak se akce promítla do Insect worldu?
Přístupů: 1799, stránek: 29719, přenosy: 262.60 MB - pro IW to byl den, jako každý jiný. Lehce nadprůměrný byl počet přístupů a nově registrovaných hráčů, a to 44. Obvyklé je kolem 5-10. Naprostá většina se prostě rozhodla IW vyzkoušet, když je tam Duna nebo Cold war odhodili.

Jak se akce promítla do Cold war?
Počet unikátních IP byl skoro dvojnásobný - okolo 630. A zaregistrovalo se tam neuvěřitelných 105 nových hráčů.

Co však bylo mnohem zajímavější a ještě doteď je, jsou následky ve vyhledávačích.
google:
google_screen_shot
a totéž se stalo i na seznamu
seznam_screen_shot
Je zajímavé, že se použil popis Insectu pro obě stránky (Insect a Dunu) i když URL zůstalo správně a titulek se vyměnil. Pořadí je ve vyhledávačích správné a řídí se podle URL. Tutilky jsou prohozené a popis je pouze z IW. Pokud někdo víte čím to, že se to tak promíchalo jen napůl, neváhejte mi napsat.

Myslím, že celá akce byla podařená a naprosté vetšině hráčů Insectu se podařilo včas odehrát. Ohlasy byly vesměs kladné. A teď je zase na rok pokoj.

Update: Google i seznam již problém odstranili. A duna se odporoučela kamsi z 1. desítky výsledků.



Gimli2 | Vyšlo: 2. 4. 2005 - 21:54:47 | Update: 5. 4. 2005 - 17:06:01 | Zobrazení: 3216

Články podobné

Žádné podobné články nejsou k dispozici.

Podobnost je určována triviální cestou shody některého ze slov z nadpisu článku. Jsem zvědavej, co to tu bude nabízet za asociace ;-)